Rood Wit verliest van Eendracht ’30 en speelt ook volgend seizoen in Derde Klasse

MOOK | Op een bloedhete 2 juni 2019 speelde Rood Wit in de eerste ronde van de nacompetitie tegen ‘buurman’ Eendracht ’30 uit Mook. De Mookse ploeg kon zich het voorbije seizoen net niet direct handhaven en moest daardoor noodgedwongen nacompetitie spelen voor lijfsbehoud. Rood Wit eindigde een klasse lager op de derde plaats en werd zodoende gekoppeld aan de groen-witten uit Mook.

Onder toeziend oog van veel toeschouwers en de bloedhete juni-zon trapte Eendracht af voor het begin van de wedstrijd. In de beginfase was het spel aan beide kanten niet best en lag het tempo laag. Na ruim twintig minuten spelen kwam de wedstrijd meer tot leven. Bas Thijssen testte met een poging van rand zestien Eendracht ’30-doelman Van Peters-Weem. Aan de andere kant probeerde Eendracht het van dezelfde afstand, maar stond ook hier Rood Wit-doelman Van Doorn goed opgesteld. Even later werd Marc Gunterman uitstekend aangespeeld door Emir Tiganj, maar de opkomende back zag zijn poging van dichtbij strandden op de uitgekomen Eendracht ’30-doelman. In de minuten daarna nam Eendracht ’30 meer en meer het heft in handen. Niet zozeer met goed en verzorgd voetbal, maar met het creëren van kansen. Vanuit een ingooi stond een Eendracht ’30-speler vogeltje vrij, speelde spits De Zeeuw in, deze legde hem vervolgens panklaar terug waarna diezelfde Eendracht ’30-speler de bal achter doelman van Doorn krulde: 1-0. Na de openingstreffer schakelde Rood Wit een tandje bij, maar wist het niet echt gevaarlijk te worden. Eendracht ’30 had daarentegen een paar goede mogelijkheden (zie alleen op de doelman af) om de score te verdubbelen. Maar gelukkig voor Rood Wit misten zij. Met een 1-0-tussenstand zochten beide teams de kleedkamers op.

In de rust wisselde trainer Joop van den Ing aanvoerder Maikel Albers en Khalid El-Haddouti voor Aako Yassin en Wesley Klomp. Jorrit Fleuren schoof een plek voorwaarts en Emir Tiganj wisselde van links naar rechtshalf waardoor Klomp op zijn vertrouwde linkshalf-positie terecht kwam. Met opportunistisch spel probeerde Rood Wit door de hechte Mookse verdediging te komen, maar telkens waren de inzetten te mager. Na ruim 65 minuten spelen kreeg Eendracht een penalty toegewezen na een overtreding van Marc Gunterman. Echter werd deze buiten de zestienmeter gemaakt. De hevige protesten hielpen niets. De scheidsrechter zocht nog contact met de assistent (neutraal) en ook hij zag er wonderbaarlijk genoeg een penalty in. Doelman Ton van Doorn kon dit buitenkansje van Eendracht ’30 niet pareren: 2-0. Rood Wit ging niet bij de pakken neer zitten en kreeg even later ook een penalty. Glenn Wijnhoven benutte deze. De spanning was volledig terug. Via Omar Nejjari (kopbal) was Rood Wit dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet vloog rakelings over de lat. Net als dat de dertiger daarna diep werd gestuurd door Emir Tiganj maar oog-in-oog met de doelman miste. In de tegenstoot was Eendracht ’30 levensgevaarlijk en resulteerde dat in de 3-1. Doelman Van Doorn kon een inzet niet klemmen en in de rebound schoot de thuisploeg de derde van de middag in het netje. In de slotfase liet de scheidsrechter, de uiterste sportieve wedstrijd, ietwat uit de hand lopen en trok hij voor elke overtreding of correct protest een kaart. In de blessuretijd werd het tevens ook nog 4-1. Kort daarna floot de arbiter af en is Rood Wit klaar voor wat betreft dit seizoen.

Door de nederlaag mag Rood Wit zich komend seizoen weer gaan melden in de Derde Klasse. Eendracht ’30 speelt in de volgende ronde tegen PAX uit Hengelo (Gld.). Ook HAVO en Trekvogels zijn volgend seizoen ‘gewoon’ actief in de Derde Klasse. Zij verloren in de eerste ronde van PAX (0-3) en OBW (4-1 n.v.).

Opstelling Rood Wit: Van Doorn; Schoofs (80′ Geerlings), Albers [C] (46′ Yassin), Wijnhoven, Gunterman; Thijssen, Tiganj, Fleuren; Sarkouk, Nejjari, El-Haddouti (46′ Klomp)

Scoreverloop:
1-0 Eendracht ’30
2-0 Eendracht ’30 [pen.]
2-1 Rood Wit (Wijnhoven) [pen.]
3-1 Eendracht ’30
4-1 Eendracht ’30

Met dank aan M.G. voor het verslag.