Magistrale comeback levert Rood Wit zeer belangrijke drie punten op

NIJMEGEN | Wanneer men de statistieken van de thuiswedstrijden van de Trekvogels erbij pakt, ziet men dat zij dit seizoen slechts één keer thuis verloren. DIO ’30 was in oktober van het vorige jaar met 1-3 te sterk. Mede daardoor op voorhand een lastige opgave voor de Kapittellandbewoners. Om enigszins aansluiting te behouden met hetzelfde DIO ’30, koploper HAVO en nummer drie Blauw Wit moest er een goed resultaat volgen in Nijmegen-Oost. En dat gebeurde. Via een magistrale comeback wonnen de Rood Witters met 2-3.

Onder toeziend oog van veel meegereisde Groesbeekse supporters mocht de thuisploeg aftrappen voor de eerste helft. Op een prima kunstgrasmat liet Rood Wit zich in de beginfase iets teveel de kaas van het brood eten. Wanneer Rood Wit in de aanval was en de tegenstander de bal onderschepte roste ze direct de bal naar voren en achter de laatste Groesbeekse linie. Na vijf minuten spelen kreeg de thuisploeg – na een sliding op de man in de zestienmeter – al een penalty te nemen. Deze werd hard en laag raak geschoten door middenvelder Sander Geerts. Met de 1-0-achterstand op het scorebord moest Rood Wit in de achtervolging. Maar Rood Wit kon de bal maar moeilijk van voet tot voet laten gaan. Trekvogels was daarentegen ook amper gevaarlijk voor het doel van doelman Dion van Megen. Na een half uur spelen werd de bal opnieuw achter de verdediging gelegd waarna op identieke wijze eigenlijk een penalty tot stand kwam. Een te opzichtige overtreding ontging de jonge scheidsrechter helaas niet. Geerts ging weer achter de bal staan en opnieuw koos hij dezelfde hoek: 2-0. Een flinke domper voor Rood Wit, want de Groesbeekse ploeg had het merendeel de bal, maar werkte zichzelf in de nesten door onnodige overtredingen en slordige passes.

Maar Rood Wit zette de schouders eronder en wist dat er veel meer in het vat zat dan er tot nu toe uit kwam. Amper twee minuten na de 2-0 werd er een overtreding (vastpakken arm) op Hafid Sarkouke begaan. De scheidsrechter legde de bal ook aan de andere kant op de stip. ‘Penaltykiller’ Glenn Wijnhoven wist wel raad met dit buitenkansje en bracht de stand terug tot 2-1. De aansluitingstreffer viel en het geloof was weer helemaal terug bij de mannen van trainer Joop van den Ing. Met de 2-1-tussenstand zochten beide elftallen de kleedkamers op.

Na de pauze en waarbij beide elftallen onveranderd begonnen aan de tweede helft liet de thuisploeg de bal meer en meer aan Rood Wit. Dit resulteerde in veel goedlopende en mooi opgezette aanvallen. Daarbij creëerde Rood Wit ook veel doelpogingen. Omar Nejjari (op de keeper), Bas Thijssen (paal) en Marc Gunterman (lat) waren dichtbij de gelijkmaker. Toen Gunterman op de lat schoot en Nejjari in de rebound de bal binnen werkte, leek de verdiende gelijkmaker te zijn gevallen. Maar niets bleek minder waar. De scheidsrechter keurde de goal af. Er ontstond een hoop commotie, maar uiteindelijk bleef de leidsman bij zijn standpunt. Rood Wit liet zich niet van de wijs brengen en ging met man en macht op zoek naar de 2-2. Deze goal viel amper een paar minuten na de afgekeurde treffer van Nejjari. Rechtsback Niek Schoofs dribbelde in met de bal en haalde van ruim twintig meter verwoestend uit in de lange bovenhoek: 2-2.

Na de gelijkmaker rook Rood Wit bloed. Omar Nejjari was amper tien minuten na de 2-2 het eindstation van een mooie aanval, maar de dertiger stond ogenschijnlijk opnieuw buitenspel (?) op het moment van spelen. Echter ging de bal in eerste instantie niet naar Nejjari, maar naar Khalid El-Haddouti. El-Haddouti ontliep de bal slim en nam bewust niet deel aan het spel. De scheidsrechter keurde de goal in eerste instantie ‘gewoon’ goed, maar ging erna toch even verhaal halen bij de grensrechter van de groen-zwarten. Op basis van zijn mening/inzicht keurde hij opnieuw een Groesbeekse treffer af. Moet het Rood Wit dan zo moeilijk gemaakt worden…? ????

Met nog tien minuten op de klok kreeg Rood Wit op een mooie afstand (twintig meter) een vrije trap te nemen. Emir Tiganj trapte de bal achteloos raak. De middenvelder krulde de bal op fantastische wijze onhoudbaar in de kruising. De ontlading was enorm na de 2-3. Niet alleen vanwege de voorsprong, maar ook voor Tiganj persoonlijk – die net als Schoofs trouwens – zijn eerste van het seizoen maakte. Na de 2-3 zette Trekvogels wat meer aan, maar door goed en overtuigende verdedigende ingrepen van de gehele laatste linie bleef de voorsprong intact. Na 94 minuten voetbal blies de leidsman op zijn fluit. Rood Wit greep drie zeer belangrijke punten in strijd om de bovenste plekken. Klasse mannen!

Koploper HAVO verloor op zijn beurt van Arnhemse Boys (1-2). Hierdoor staat Rood Wit op zeven punten van de Haalderense ploeg (32 om 39). Nummer twee DIO ’30 won met 0-1 bij Germania en staat gelijk met HAVO (al heeft DIO ’30 wel één wedstrijd meer gespeeld). Blauw Wit won met 1-2 bij RODA ’28 en staat met 34 punten op plek drie. Er is voor Rood Wit – mede dankzij de zege op Trekvogels – nog van alles mogelijk dit seizoen. Volgende week zondag staat in Arnhem de wedstrijd tegen Arnhemse Boys op het programma. Dit duel begint om 14.30 uur. Tot dan!

Opstelling Rood Wit: Van Megen; Schoofs, Albers [C], Wijnhoven, Gunterman; Thijssen, Tiganj, Sarkouke, Fleuren; Nejjari (’88 Janssen), El-Haddouti

Scoreverloop:
1-0 Trekvogels (Geerts) [pen.]
2-0 Trekvogels (Geerts) [pen.]
2-1 Rood Wit (Wijnhoven) [pen.]
2-2 Rood Wit (Schoofs)
2-3 Rood Wit (Tiganj)

Geel: Wijnhoven, El-Haddouti