Dodelijke counters doen Rood Wit de das om

ARNHEM | Met nog tien speelrondes voor de boeg is er nog van alles mogelijk in de Derde Klasse D voor Rood Wit. Het verschil met koploper HAVO bedraagt op speelronde zestien tien punten en op nummer twee DIO ’30 is door de overwinning van vorige week (1-0) ingelopen. Maar om daar een goed vervolg aan te geven moest er zondag 17 maart ook gewonnen worden van Eldenia. Echter bleek Rood Wit een lastige kluif aan de Arnhemmers te hebben. Sterker nog, Rood Wit verloor door dodelijke counters met 2-1 van de ploeg van trainer Erwin Koen.

Met de wind dwars over het kunstgrasveld begonnen beide elftallen aanvallend aan de wedstrijd. Het spel golfde hierdoor op en neer en. Door de grote ruimtes in de counters was het wachten wie het eerste doelpunt zou gaan maken. Het werd de thuisploeg. Na zeven minuten spelen volgde een dieptepass over links, welke de linksbuiten van Eldenia via de kluts meekreeg. Hij bedacht zich geen moment en gaf de bal voor op een inlopende Eldenia-speler. De desbetreffende speler liet vervolgens met een diagonaal schot doelman Ton Van Doorn kansloos en zette de thuisploeg op 1-0. Rood Wit moest in de achtervolging. Maar luttele minuten later werd opnieuw een counter keihard afgestraft. Terwijl Rood Wit een corner nam en de restverdediging niet goed stond georganiseerd, gluipten de Arnhemmers er tussenuit. Dit resulteerde in de 2-0. Een schot van rand zestienmeter werd van richting veranderd en liet doelman Van Doorn daardoor kansloos.

Een 2-0-achterstand goedmaken met slechts een klein uur te spelen is een hels karwei, wetende dat Rood Wit weinig scoort. Maar Rood Wit gaf desondanks niet op. Via onder anderen Emir Tiganj (vrije trap en schot) Bas Thijssen (aantal schoten), Omar Nejjari (aantal schoten) Marc Gunterman (schot dichtbij) en Jorrit Fleuren (schot dichtbij) hadden de Groesbekenaren dotten van kansen op de aansluitingstreffer en zelfs de gelijkmaker. Maar in plaats van de bal het doel in te jagen wilden zij het ‘te mooi doen’. Dit zorgde ervoor dat men met een kater richting de kleedkamer ging voor de vijftien minuten durende onderbreking.

Nadat beide elftallen onveranderd aan de tweede helft waren begonnen, joeg Rood Wit net als aan het einde van de eerste helft op de aansluitingstreffer. Maar net als in het eerste bedrijf ontbrak de eindpass of de afronding. Iets dat het hele seizoen eigenlijk al het manco is van de ploeg van trainer Joop van den Ing. Het wint wedstrijden vaak verdiend, maar met zeer minimaal verschil. Dit terwijl het soms veel verder kan uitlopen van de tegenstander. Met nog een klein half uur te spelen kreeg doelman Van Doorn een rode kaart toegewezen van de scheidsrechter wegens vermeend hands buiten het strafschopgebied. Het was een uiterst discutabele beslissing, want noch de tegenstander noch de scheidsrechter kon echt goed waarnemen of de doelman de bal te laat los liet buiten het strafschopgebied. De arbiter bedacht zich echter geen moment en pakte resoluut de rode kaart uit zijn broekzak. Rood Wit moest met een man minder het resterende kwart volspelen.

Nadat Dion Van Megen doelman Van Doorn afwisselde en Emir Tiganj daar plaats voor moest maken, werd de opgave alsmaar moeilijker voor Rood Wit. Maar hoe gekscherend het ook klinkt, Rood Wit zette met een man minder een tandje bij. Waarom kan dit niet als er met elf tegen elf wordt gespeeld…? Met nog een kwartier te spelen schoot Omar Nejjari van rand zestienmeter de bal in de korte hoek tegen de touwen: 2-1. Zou het dan toch nog kunnen? Rood Wit ging va-banque spelen en zette alles op alles voor een gelijkspel. Dit resulteerde in grote ruimtes achter de verdediging. Rood Wit kwam soms goed weg want het zag Eldenia twee keer het aluminium raken (paal en lat). Via Khalid El-Haddouti, Bas Thijssen en Hafid Sarkouke had Rood Wit vervolgens nog mogelijkheden op de 2-2, maar hun inzetten waren te mager om de Eldenia-doelman te verschalken.
Na ruim 95 minuten te hebben gespeeld blies de arbiter af voor het einde.

Een (onnodige) nederlaag welke Rood Wit volledig aan zichzelf heeft te danken. Het verschil met koploper HAVO had verkleind kunnen worden tot zeven punten, maar de realiteit is dat de titel nu vrijwel uit zicht is. Volgende week heeft Rood Wit de kans om zich te revancheren van de nederlaag. Dan is in Nijmegen Trekvogels de tegenstander. Het duel tegen de groen-zwarten uit Nijmegen-Oost begint om 14.30 uur.

Opstelling Rood Wit: Van Doorn; Schoofs (’46 Geerlings), Albers (’75 Janssen), Wijnhoven, Gunterman; Thijssen, Tiganj (’63 Van Megen), Sarkouke, Fleuren; Nejjari, El-Haddouti